Vår Filosofi

Våra råvaror är grunden till våra fantastiska praliner och utsökta bakverk. Därför är det oerhört viktigt för oss att hitta de bästa produkterna både för smak, utseende och miljö.

Vi vill vara öppna med hur vi resonerar kring våra val av råvaror och hur vi arbetar med att minska risken för spår av olika allergener.

Choklad

Vår största utmaning med mörk choklad är att hitta goda och högkvalitativa alternativ utan risk för spår av mjölk eller ägg. Vi är i kontakt med producenter i Europa för att få just en sådan produkt. Förhoppningsvis kan vi börja arbeta med våra första prover inom loppet av några veckor och vi hoppas kunna byta ut vår konventionella mörka choklad till 100% vegansk choklad utan risk för spår av animaliska produkter snart.

Även alternativ till vit och ljus choklad för med sig utmaningar. Idag har vi en ljus choklad baserad på hasselnötter och en vit choklad baserad på mandel och kokos, båda dessa kan tyvärr innehålla spår av mjölk då de är producerade i en konventionell fabrik. Som alternativ till dem kommer vi att börja testa ris och soja baserade vita och ljusa veganska chokladalternativ och även om vi kanske inte kommer byta ut de nötbaserade chokladerna vill vi kunna erbjuda alternativ som är fria från risk för spår av mjölk och inte innehåller nötter. Därför både samarbetar vi med och är återförsäljare av Lyckorus of Sweden som producerar chokladkakor utan risk för spår av mjölk, soja, nötter, jordnötter, ägg och gluten. Vi kan på så sätt erbjuda choklad som är säker för alla att äta.

Vi har också en linje med fruktbaserade choklader och en blond choklad baserad på mandel som är tillverkade på samma sätt som en vit choklad och håller en oerhört hög kvalitet. Dessvärre är också dessa produkter producerade i en konventionell fabrik där både mjölk och gluten hanteras och riskerar därför innehålla spår av mjölk och gluten. Tills dess att vi hittar likvärdiga produkter från separata fabriker kommer vi att fortsätta hantera den chokladen avskiljt för att eliminera risken för korskontamination av de eventuella spåren av gluten skall kunna ske.

Praliner med Mörk apelsinganache innan målning

Mjöl

I våra bakverk använder vi oss enbart av naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse. Vi har bland annat flera olika typer av rismjöl samt majs-, teff-, durra- och bovetemjöl men även nötbaserat mjöl av mandel och hasselnöt och mjöl från chufa. Den stärkelse vi använder kommer i huvudsak från potatis, tapioka och majs.

Mandelmassa, marsipan och persipan

Mandelmassa och marsipan som produceras i Sverige innehåller glykossirap från vete. Vi har därför valt att ta in råmandelmassa och marsipan från Lübeck där man istället använder invertsocker som har sitt ursprung från sockerrör istället. Lubecks marsipanen har även en lägre sockerhalt och är finare mald än konventionell marsipan vilket ger en bättre kvalitet. Persipan är en marsipan gjord på persikokärnor istället för mandel, smaken och texturen är väldigt lik marsipan den innehåller inga mandlar.

Mjölkdrycker och grädde

Vi använder till största delen fyra olika mjölkdrycker, ris, soja , havre och mandel. Där vi kan använder vi ris för att undvika allergener. Istället för grädde arbetar vi oftast med kokosgrädde och när det behövs använder vi sojavispgrädde eller ren havrevispgrädde som är glutenfri.