Råvaror och allergener

Vår Filosofi

Våra fantastiska praliner och utsökta bakverk

Våra råvaror är grunden till våra fantastiska praliner och utsökta bakverk.

Därför är det oerhört viktigt för oss att hitta de bästa produkterna både för smak, utseende och miljö och etisk hållbarhet.

Vi vill vara öppna med hur vi resonerar kring våra val av råvaror och hur vi arbetar med att minska risken för spår av olika allergener.

Green Praline

Choklad

Det är viktigt för oss att arbeta hållbart. Vi kontrollerar därför våra leverantörer noga för att med gott samvete kunna stå för hur våra ingredienser producerats utifrån både etiska och miljö aspekter.

Vår största utmaning med mörk choklad har varit att hitta goda och högkvalitativa alternativ utan risk för spår av mjölk eller ägg. Vi kan med glädje säga att vi äntligen hittat en choklad som håller den kvalitet vi söker efter i smak och konsistens.

Även alternativ till vit och ljus choklad för med sig utmaningar. Idag har vi en ljus choklad baserad på hasselnötter och en vit choklad baserad på mandel och kokos, båda dessa kan tyvärr innehålla spår av mjölk då de är producerade i en konventionell fabrik. Som alternativ till dem använder vi ris baserade vita och ljusa veganska chokladalternativ och även om vi kanske inte kommer byta ut de nötbaserade chokladerna vill vi kunna erbjuda alternativ som är fria från risk för spår av mjölk och inte innehåller nötter. Därför både samarbetar vi med och är återförsäljare av Lyckorus of Sweden som producerar chokladkakor utan risk för spår av mjölk, soja, nötter, jordnötter, ägg och gluten. Vi kan på så sätt erbjuda choklad som är säker för alla att äta.

Vi har också en linje med fruktbaserade choklader och en blond choklad baserad på mandel som är tillverkade på samma sätt som en vit choklad och håller en oerhört hög kvalitet. Dessvärre är också dessa produkter producerade i en konventionell fabrik där både mjölk och gluten hanteras och riskerar därför innehålla spår av mjölk och gluten. Tills dess att vi hittar likvärdiga produkter från separata fabriker kommer vi att fortsätta hantera den chokladen avskiljt för att eliminera risken för korskontamination av de eventuella spåren av gluten och mjölk skall kunna ske. Vi ligger även på vår producent att ställa om sin fabrik för att eliminera denna risk helt men det är en process som tar tid.

Mjöl

I våra bakverk använder vi oss enbart av naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse. Vi har bland annat flera olika typer av rismjöl samt majs-, teff-, durra- och bovetemjöl men även nötbaserat mjöl av mandel och hasselnöt och mjöl från chufa. Den stärkelse vi använder kommer i huvudsak från potatis, tapioka och majs.

Socker

Vi arbetar med flera olika sockerarter för att kunna försäkra oss om att våra produkter är både har rätt smak, konsistens och hållbarhet. Våra vanligaste sockerarter är vitt socker, muscovado socker och glykos framställt från majs. Vi har också möjlighet att använda kokossocker och i vissa fall kan vi även göra helt sockerfria produkter.

Mandelmassa och marsipan

Mandelmassa och marsipan som produceras i Sverige innehåller glykossirap från vete Den är helt glutenfri och behöver inte märkas ut enligt livsmedelsverket men vi har ändå valt att undvika glukos baserat på vete där det går. När vi bakar använder vi därför en råmandelmassa från Lübeck där man istället använder invertsocker som har sitt ursprung från sockerrör. Lübecks marsipanen har även en lägre sockerhalt och är finare mald än konventionell svensk marsipan vilket ger en bättre kvalitet. Marsipanen som vi täcker tårtor och punschrullar med behöver dock vara elastisk och då behövs glykossirap. Är man känslig mot vetebaserad glykossirap så prata gärna med oss så kan vi säkert hitta en lösning.

Mjölkdrycker, grädde och mejeriprodukter

Vi använder till största delen flera olika mjölkdrycker, Bland annat ren havre, kokos, potatis/ärta, soja och mandel. Istället för grädde arbetar vi oftast med en glutenfri havregrädde, en linsbaserad grädde eller en vispgrädde som har ursprung från raps. 

Vi använder ren havreyoghurt och i enstaka fall sojayoghurt och olika växtbaserade margarin, beroende på tillämpning innehåller de fetter från raps, solros, kokos, mandel och palm. 

sv_SESwedish